VIRIK

                                                            KYSTFORT

 

Her finnes en et støttepunkt med mange installasjoner. Hvorfor denne konsentrasjonen av bunkere er plassert her er ikke klart, men det har vært en stor leir og bunkere ved Bugården idrettsplass, som ligger like ved. Forsvarslinjen er ut mot Virikdammen, og tyskerne har sett for seg at det var herfra fienden ville komme ved en invasjon.

 

 

På en topp inne i skogholtet troner hovedbunkeren med tre skyteskår. Bunkeren har tre rom og en inngang som er dekket av et skyteskår. Den obligatoriske nødutgangen er inn mot senter av området. Det er en stilling mot det flate landet der kolonihaven ligger, samt en lenger nede som dekker en vei inn i området.

 

 

 

 

 

På siden av hovedbunkeren er det en "tobruk" en dekket bunker med et rom der det er et hull i taket for maskingevær eller at det har vært en bombekaster med faste innstilte sektorer som kunne beskytes uten at soldatene så ut. En bunker med stor ståldør og et rom, der inngangen er dekket med en tykk mur finnes også. Hva denne har vært brukt til er ikke klart men det er funnet et fundament for en stor antenne i nærheten så dette kan ha vært et radiorom eller rom for et strømaggregat. Det er gravet løpegraver rundt hele området i bakkant av bunkerne mot jernbanelinjen. Mellom de forskjellige stillingene er det sprengt ut og støpt løpegraver som dekket soldatene ved forflyttning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startsiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lat/Lon 59.130 10,202
UTM32 568792 6555100